ŠAPZ

šaleški akademski pevski zbor

DANICA PIREČNIK

Danica Pirečnik (Šoštanj, 1954), glasbena pedagoginja in zborovska dirigentka, je začela glasbeno izobraževanje na Srednji šoli za glasbeno in baletno izobraževanje v Ljubljani, kjer je končala klavirski in teoretski oddelek. Diplomirala je na ljubljanski Akademiji za glasbo, smer glasbena pedagogika. Svojo poklicno pot je začela s poučevanjem klavirja na glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje in leta 1978/79 vzporedno prevzela tudi vodenje dekliškega pevskega zbora Gimnazije Velenje. V šolskem letu 1987/88 je dekliški zbor razširila v mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Velenje. Prve zborovske uspehe je dosegala prav z omenjenima mladinskima zboroma, s katerima je prejela številne zlate plakete in prva mesta na slovenskih tekmovanjih in v širšem evropskem prostoru ter v Kanadi. Že nekaj let vodi tudi Oktet Premogovnika Velenje.
V začetku leta 1999 je v Velenju prevzela vodenje novonastalega Šaleškega akademskega zbora (ŠAPZ), ki ga vodi še danes. Pri dolgoletnem delu s svojimi zbori je prejela 10 zlatih plaket na slovenskih zborovskih tekmovanjih (Celje, Zagorje, Maribor) in številna 1. mesta (Neerpelt 1990 – Belgija), (Nantes 1995 – Francija), (Neerpelt 1996 – CUM LAUDE), (Cantonigros 2002 - Španija), (Gradež 2002 – Italija), (Atene 2004 – Grčija), (Riva del Garda 2006 – Italija). Na več tekmovanjih je prejela tudi posebne nagrade za posamezne izvedbe skladb in plakete za najboljšega dirigenta. Za svoje najpomembnejše dosežke si skupaj s pevci štejejo 1998. leta osvojeni GRAND PRIX na mednarodnem zborovskem tekmovanju »KATHAUMIXW« Powell River v Kanadi (z MeMPZ ŠCV), leta 2009 osvojeni GRAND PRIX na zborovskem tekmovanju »PROF. G. DIMITROV« v VARNI in leta 2010 finalni nastop na tekmovanju za VELIKO NAGRADO EVROPE prav tako v Varni (obe slednji s ŠAPZ).
Za prispevek k razvoju slovenskega zborovstva in oblikovanja zborovske kulture je prejela državno priznanje GALLUSOVO PLAKETO, v Velenju pa NAPOTNIKOVO PLAKETO za dolgoletno aktivno delovanje in dosežke v ljubiteljski kulturi.
Dejavna je tudi kot članica strokovnih žirij na slovenskih zborovskih revijah in tekmovanjih. Po mnenju strokovne kritike so muzikalnost, strokovni pristop, glasbeni okus in sugestivna moč vrline, ki odlikujejo dirigentkine prepričljive in pretanjene interpretacije.
Njeno vodilo pri delu predvsem z mladimi pevci pa je bilo in je prenašanje ljubezni do petja, vzgajanje plemenitega glasbenega okusa pri zborovskem petju, s tem pa tudi oblikovanje celostne osebnostne podobe mladega človeka.